La Vanguardia 03/11/2017  Eulàlia Solé, sociòloga i escriptora

Intel.ligència artificial i mites

Sembla ser que està de moda enlluernar-se amb els avenços de la intel.ligència artificial, amb els artefactes diversos en què pren forma. Ve de gust en especial alarmar-se pronosticant que és molt possible que aviat superin cognitivament el Homo Sapiens. Es tracta de robots que treballen millor que les presones, d´armes extraordinàries en la cursa armamentista, d´automòbils sense conductor que patiran menys accidents, de banc de dades amb una capacitat d´informació i emmagatzemament incomensurables. Al capdavall competència intel.ligent que ens aixafarà.

És cert que únicament són artefactes, tot i això, no només gaudeixen d´habilitats físiques sinó mentals. Els humans van inventar la roda fa milers dánys, la van posar al servei de la civilització, de ben segur sense ser-ne conscients. Molt més tard les màquines industrials també han estat a disposició de les persones, així com molts altres invents. Una característica principal de tot en conjunt era la manca de capacitats cognitives, aquestes que, pel que sembla actualment sí que tenen els artefactes coneguts com a intel.ligència artificial. Són els que a partir del 1997, any en què la supercomputadora DEEP BLUE va derrotar el campió mundial d´escacs Garry Kasparov, han posat en dubte que les facultats del cervell humà siguin inigualables i insuperables. Sobretot quan ja existeixen robots tan avançats que gairebé actuen com a persones. No obviem l´adverbi.

Ara bé, arribats a aquest punt de consternació i dácoquinament, es fa necessari plantar cara i proclamar una veritat incontrovertible. Nosaltres som capaços de crear artefactes que calguin la intel.ligència d´homes i dones.però ellsno podran crear mai un ser humà. Potser ho facion en obres de ciència ficció, però mai autènticament. A la realitat, un robot podrà ser un bon tècnic informàtic, però no un programador. I si potser fingeix ser-ho, els algoritmes que domini li hauran estat introduïts prèviament.

Fora d´això, tinguem en compte que si els aparells d´aquesta intel.ligència artificial que ens embaladeixen i empetiteixen funcionen a la perfecció serà gràcies als creadors humans, i si s´espatllen, serà també a causa dels seus creadors. En conseqüència, cal anar amb compte per no equivocar-se, ni en la seva fabricació ni enla seva valoració.

 

 

 

One thought on “Intel.ligència artificial i mites

  1. Aw, this was a really nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and in no way appear to get one thing done.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *